– en del katt, en del hund, en del människa och en del clown

  • Sphynx är en intelligent raskatt full av bus och kärlek. Den är ofta kelig och vill vara nära, samt brukar funka fint med andra katter och hundar. Sphynxen kräver uppmärksamhet men älskar i gengäld sin familj och uppskattar generellt sätt gäster på besök. Vi skulle porträttera den som ett muskulöst energiknippe med glimten i ögat.
  • Dess hud känns som en varm persika och skrynkorna är lika många som hos en katt med hår, med skillnaden att de är synliga. Ögonen ska vara citronformade, stora och vakna.
  • Sphynx är en relativt ny kattras, men nakenkatter har sporadiskt förekommit under lång tid. Den kontrollerade aveln har sitt ursprung ur en nakenkatt i Canada och med inblandning av bland annat Devon Rex blev den av flera organisationer godkänd i Canada som en raskatt 1971. Hårlösheten beror på en recessiv gen och är med andra ord en naturlig mutation.
  • Det säger sig själv att pälsvård inte behövs. Angående bad rekommendera vi så sällan som möjligt. Hur ofta är både individuellt från katt till katt men också en smaksak från ägarperspektiv. Klor är bra att klippa lite men ofta – vi klipper klorna varje lördag. Öronrengöring kan behövas på en Sphynx, men behovet är individuellt.
  • Allergivänlig? Det går inte att säga att Sphynxen är en allergivänlig kattras. En del allergiker klarar vissa individer men inte andra. Tyvärr går det alltså inte att få några garantier där heller.

Rasstandard

Guide