– en del katt, en del hund, en del människa och en del clown

  • Sphynx är en intelligent raskatt full av bus och kärlek. Den är ofta kelig och vill vara nära, samt brukar funka fint med andra katter och hundar. Sphynxen kräver sin uppmärksamhet men älskar i gengäld sin familj och uppskattar generellt sätt gäster på besök. Vi skulle porträttera den som ett muskulöst energiknippe med glimten i ögat.
  • Dess hud känns som en varm persika och skrynkorna är lika många som hos en katt med hår, med skillnaden att de är synliga. Ögonen är stora och vakna.
  • Sphynx är en relativt ny kattras, men nakenkatter har sporadiskt förekommit under lång tid. Den kontrollerade aveln har sitt ursprung ur en nakenkatt i Canada och med inblandning av bland annat Devon Rex blev den av flera organisationer godkänd i Canada som en raskatt 1971. Hårlösheten beror på en recessiv gen och är med andra ord en naturlig mutation.
  • Det säger sig själv att pälsvård inte behövs. Angående bad rekommendera vi så sällan som möjligt. Hur ofta är både individuellt från katt till katt men också en smaksak från ägarperspektiv. Klor är bra att klippa lite men ofta – vi klipper klorna varje lördag. Öronrengöring behövs regelbundet på en Sphynx, men behovet är individuellt.
  • Precis som andra raskatter dras Sphynxen med rasbetingade sjukdomar. HCM är en hjärtsjukdom, som upptäcktes på människor på 50-talet och katter på 70-talet. Vi är relativt många uppfödare som kämpar hårt i kampen mot HCM och skannar våra avelsdjur hos specialutbildade kardiologer.
  • Så långt det går, utan att tappa bort andra viktiga parametrar, avlar katteri Desideros på hcm-skannade linjer. Vi är också noga med att metodiskt göra nya skanningar på avelskatter högt upp i ålder. Dock kan ingen uppfödare lova att sålda kattungar blir hjärtskannade med fina värden, inte heller vi.
  • Katteri Desideros vill att du som kattköpare hjärtskannar din katt för att tidigt kunna upptäcka eventuell HCM och kunna medicinera, men också kunna bidra med viktig utvärdering av rasen och vårt egna avelsarbete.
  • Allergivänlig? Det går inte att säga att Sphynxen är en allergivänlig kattras. En del allergiker klarar vissa individer men inte andra. Tyvärr går det alltså inte att få några garantier där heller.

Rasstandard

Guide