Desideros Cattery vill att varje Sphynx i vår uppfödning primärt ska vara en sällskapskatt som lever ett bra liv med sin husse/matte/familj. Därför är fodervärdar nödvändigt och vi söker halv- och helfodervärdar i Jönköpingsområdet lite titt som tätt.

Att vara fodervärd innebär att man betalar sin katt genom sitt engagemang istället för ett fullt pris. Fodervärden behöver tycka det är kul med avel och se fram emot att ha ett tätt samarbete med oss.

De kostnader som en sällskapskattägare har såsom veterinärvårdsförsäkring, kattsand, vaccinationer, bra mat, veterinärkostnader för tex skadad tass, öroninflammation, tandproblem bekostar fodervärden. Sedermera betalar uppfödaren för alla avelskostnader inklusive tilläggsförsäkring för densamma.

Ibland är man halvfodervärd och betalar då halva sällskapspriset för katten och ibland helfodervärd.

När man är fodervärd har man större ansvar, än om man köper sin katt till sällskap. Som fodervärd till hankatt behöver man kunna ta emot honor i hemmet vid parning och till honkatt behöver man kunna ha kattungar i hemmet. Emellanåt krävs att fodervärden tar med katten till veterinär och gör tester inför aveln som en sällskapskattsägare skulle “slippa”. Dessa bekostar uppfödaren.

Uppfödaren äger hela avelsrätten och ska stå för kunskap, avelsplanering, val av avelsdjur samt stöd och hjälp. 

Efter fodertiden kastreras katten och övergår i fodervärdens ägo. Dock behöver katten fortsatt utvärderas vilket innebär hcm-skanning enligt PawPeds hälsoprogram.

Ett tydligt avtal skrivs för att förhindra missförstånd och trygga både uppfödare och fodervärd på bästa sätt. A och O är god personkemi och nära kommunikation mellan parterna!