När man köper en Sphynx är det viktigt att den kommer från en seriös uppfödare. Det kanske inte spelar så stor roll för dig personligen om din katt har en stamtavla eller inte – men det är viktigt för din katt och för rasen som helhet.

Varför är det viktigt att katten har stamtavla?

En katt utan en stamtavla är en huskatt. Så oavsett hur den ser ut eller vilka föräldrar den har så är den inte renrasig utan stamtavla.

En stamtavla är kattens ”legitimation”. Alla katter med stamtavla har ett registreringsnummer (samma sak som människans personnummer).

Det är roligt att veta vad ens katt heter från början, vilken kodad färg den har och hur släkten ser ut!

Att få med sig en stamtavla är en värdehandling och den kan användas som riktmärke vid tecknande av livförsäkring hos ett försäkringsbolag och hur mycket ersättning man kan få om katten blir skadad.

En stamtavla är generellt sett en garanti för att du köpt katten från en seriös uppfödare.

Vad är en seriös uppfödare?

En seriös uppfödare har ett stamnamn/uppfödarnamn. En uppfödare får registrera max en kull utan att ha ett stamnamn. Det finns olika kattförbund en uppfödare kan vara registrerad i, tex SVERAK, WCF eller Tica.

En seriös uppfödare är väldigt mån om att bidra till en frisk ras, och inte bara friska kattungar. En seriös uppfödare följer därför sitt kattförbunds regler och paragrafer om uppfödning. Reglerna kan till exempel handla om hur många kullar man får lov att ta på en katthona innan hon bör bli kastrerad. Reglerna finns till för att skydda katterna, men även för dig som köpare ifall något går fel.

En seriös uppfödare har mycket kunskap om rasen, eller en mentor som lär dem under resans gång.

En seriös uppfödare ultraljuds-skannar sina katter för hjärtsjukdomen HCM, som tråkigt nog är genetisk hos sphynxen. PawPeds har ett specifikt hälsoprogram för att försöka undvika HCM hos sphynxar (du kan läsa mer på https://pawpeds.com/healthprogrammes/hcm.html). När man har köpt katten så rekommenderas det att man scannar den en gång om året hos en specialist.

En seriös uppfödare testar sina katter för tarmparasiter.

En seriös uppfödare säljer sina kattungar vid 12 veckors ålder (eller äldre). Kattungarna ska vara besiktigade av legitimerad veterinär, och protokollet bör inte vara äldre än 7 dagar. Kattungarna ska vara vaccinerade två gånger (mot kattpest och kattsnuva, vaccinationen följs sedan upp med en ny spruta varje år). Med stamtavlan följer ofta ett vaccinationsintyg som bevis på att katten är vaccinerad. Kattungarna ska vara ID-chippade (detta för att kunna identifiera katten om den springer bort, notera dock att du som ägare måste registrera dig på www.djurid.se). Det är också bra om katten är Dolda Fel-försäkrad i uppfödarens försäkringsbolag.

En seriös uppfödare har krav på att du ska kastrera din katt om den säljs som sällskapskatt, detta för att katten mår bäst av att vara kastrerad och för att minska risken för oseriös avel ifall katten måste omplaceras i framtiden.

En seriös uppfödare säljer kattungar med stamtavla (den är ju ett bevis på en uppfödares hårda arbete för att föda upp friska katter).

Insmugglade katter

På grund av att sphynxen är både ganska dyr och ovanlig så är det tragiskt nog alldeles för vanligt med katter som blivit insmugglade till Sverige på samma sätt som hundar kan vara. Dessa katter kan bära på smittsamma sjukdomar och komma från hemska förhållanden. Dessa katter kan säljas både billigare (för att locka köpare som inte har så mycket pengar) och dyrare, inte för att det ligger mycket jobb bakom att avla fram friska katter, utan för att oseriösa människor endast vill tjäna pengar.

Jag förstår fortfarande inte varför katten måste ha en stamtavla.

Din katt bör ha en stamtavla för att det bidrar till en friskare ras med bredare avelsbas. Sphynxen är relativt ovanlig i Sverige och det finns inte så många uppfödare – därför är risken för inavel hög. För att undvika inavel och diverse sjukdomar (tex HCM som är genetisk) så är det viktigt att kunna se hur släktträdet ser ut. Utan ett släktträd (stamtavla) så vet du inte om din katt är en frisk individ eller har friska föräldrar, eller om det är en individ som man kan avla på. Om du vill bli uppfödare, kontakta en annan uppfödare som kan bli din mentor. Det är en ovärderlig hjälp att ha på vägen!

Sist men inte minst…

Sphynxkatten är en underbar ras som skänker otroligt mycket glädje och kärlek. Om man vill stötta rasen och ge ännu fler människor en chans att få äga en frisk, fantastisk sphynx, då köper man en katt med stamtavla. Det är snällast mot katten och mot andra människor som själva drömmer om att få äga en sphynx en vacker dag!

Cred to ”Älskade Sphynxar” på Facebook, som skrivit detta dokument!